Evde Cevizli Pekmezli Sucuk Tarifi
Evde Cevizli Pekmezli Sucuk yapımı denilince ilk başta insan korkuyor ama şuna inanın çok kolay bir yapımı var . Evde yaş pasta yapmaya kalkmak bana göre daha zor bir durum. Çıkan bulaşıkları düşününce, en azından burada bulaşık derdi pek olmuyor. Erkeklerin bile rahatlıkla yapacaklarını iddia ediyorum.
Tarife geçelim...Ben burada 1kğ ceviz içi 1,5 kğ pekmez için tarif veriyorum
MALZEMELER
1. Yorgan ipi 3-5 metre
(pazarda makarası 2.5 tl. her zaman her eve lazım bir malzeme, dolma kuruturken işe çok yarıyor doğrusu.)
2. 1 kğ Ceviz içi
(yarım ceviz içi bıçak yardımıyla ikiye bölünecek yani bir ceviz 4 parça olacak şekilde hazırlanır ben kabuklu ceviz kullandım kğ 8 tl 1 kğ iç için yaklaşık 2 kğ gerekli tavsiyem cevizleri siz kırın kıracak yardımıyla kolayda oluyor)
3. 1 su bardağı Buğday nişastası
(marketlerde 400 grlık paketler halinde satılıyor 1.2 tl)
4. 1/2 su bardağı toz şeker
5. 1,5 kğ pekmez
(köylü kadınlardan pazardan aldım kilosu 9 tl ama ben bulamam diyorsanız marketlerde ünlü markalarında var onlardan kullanın)
6. 3lt su (3 büyük cam kavanoz)
7. 3 su bardağı un
YAPIMI
Ceviz içleri yorgan ipine düğme diker gibi geçirilir. Ceviz içlerini kuruysa nemlendirin kolay dizilirler ipe takarken kırılmazlar. ( Kevgire koyup sudan geçirin temiz bir sofra bezine alın aynı şey)
ben evde çamaşırlıkta kurutacağım için iki taraflı geçirdim. cevizler arasında boşluk kalmamasına özen gösterin. işlem bitince ipin uçlarına düğüm atın ki cevizler dökülmesin.
Malzemelerin kaynayacağı tencereye pekmez ve suyu dökün karıştırın sulandırılmış pekmezin üçte birini başka bir kaba alın nişasta ve unu bu kaba ekleyin, iyice çırpıp tel süzgeçten geçirin. Topaklanmış un, nişasta yoksa tel süzgeçten geçirmenize gerek kalmaz. Tencerede kaynayan sulandırılmış pekmeze bu karışımı ağır ağır ilave edin. Bu arada orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın ki dibine tutmasın ve homojen bir şekilde kıvam alsın.(yaş pasta muhallebisi kıvamı elde edilince tencere ateşten alınır.) Zaten tencerede onlarca küçük kabarçıklar oluşunca kıvamın elde edildiğini sizde anlayacaksınız.
ipe dizilmiş cevizler tencereye batırılarak çıkarılır ve çamaşırlığa asılır. (Çok eğlenceli )Ben çamaşırlığın altına büyük bir sini koydum. Peltenin kıvamını iyi ayarladığım için damlama da pek olmadı.
Artan pelteyi tepsiye ince bir tabaka halinde sıvayarak pestil haline getirebilirsiniz.
Ben pelteyi tepside biraz kuruduktan sonra parçalara ayırıp temiz bir bez üstünde kurutmaya devam ettim.
Eğer yazın yapıyorsanız gölgede, kasım ayında pastırma sıcaklarında güneşli serin havada kurutabilirsiniz. Sucuklar kuruduktan sonra kalın olması için bir daha pelte hazırlayıp batırabilirsiniz. Uğraşamam diyorsanız ilk seferinde bir kez değil iki kez pelteye batırıp çıkartın.
HEPİNİZE ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN.
Tarifinizi uyguladım, çok güzel oldu. teşekkür ederim.
YanıtlaSil