5 Temmuz 2013 Cuma

En Güzel Fast Food Yiyecekler





Roma'dan New York'a gezginleri lüks restoranlardan alıkoyacak güçte lezzetler vadeden sokak yemekleri ile tanışmaya hazır olun. Şimdi ülke mutfaklarını kaldırımlar üzerinde keşfetme zamanı!
Sokak yemeği, kökleri çok eskilere dayanan bir yeme içme alışkanlığı; bunun akla gelen en ünlü örnekleri Pompei’de yol üstünde dizilmiş atıştırmalık dükkanlardır. Türkiye de sokak yemekleri kültürü açısından zengin bir yelpazeye sahip. Balık ekmek, midye dolma, nohutlu pilav, simit, cızbız köfte bir çırpıda sayabileceğimiz lezzet bombaları. Dünyanın diğer ülkeleri de bu konuda bizden pek farklı değil.

Frittelle di BaccalàKızgın ve bol yapda kızartılmış morina balığı dilimleri, Roma sokaklarının en az kendisi kadar baştan çıkarıcı. Öyleki şef Jesse Schenker, bu harika sokak yemeğinin bir versiyonunu Manhattan’daki restoranı Recette’de sunuyor. Tuza yatırılmış morina balıkları, 2. Dünya savaşı sonrası nakide sıkışmış İtalyanların mutfağında sıklıkla yer alan bir yemekti. Şimdi bu yeni dokunuş ile Sicilya’dan Roma’ya rönesansını yaşıyor. Altın rengindeki morinalar tuzlu ve kıtır kıtır halleriyle daha çok tüketileceğe benzer.
Roma, İtalya
Fish tacos‘Fish taco’ yani balık takosu kızgın ve bol yağda kızartılarak ya da balık filetosunun ızgaradan geçilmesiyle iki türlü servis ediliyor. Salsa ya da beyaz sosla servis edilen bu Kaliforniya efsanesi hakkında tüketicilerin konsensusa vardığı nokta ise San Diego’nun en iyi fish taco’larını yapanların kuzey sahil otobanı üzerindeki minik mütevazi dükkanlardan çıktığı.

İlk versiyonları 1970’lerde Baja’da üretilen bu leziz balıklar, en çok taze salsa sosu ve misket limonu ile gidiyor.
Juanita’s Taco Shop, San Diego
PoutineQuebek’den Kanada’nın diğer eyaletlerine yayılan ‘poutine’, patates kızartması üzerine bol bol mozarella benzeri bir peynir ve jelatin kıvamına gelmiş et suyunun eklenmesiyle hazırlanıyor. Poutine, en çok gece eğlencesi dönüşü tüketicisiyle buluşuyor. 

Torontoluların favori sokak yemekleri için bir numaralı olan adres, Nathan Philips Meydanı’nda park halinde duran mavi kamyon The Blue Chip Truck; hamburger ve hot dog servisleri de var.
The Blue Chip Truck, Toronto
Bezelyeli etli turtaYerel sokak yemeği geleneğinin en can alıcı kısmı, tüketicinin ilk deneyimlerinde karşılarındaki yemeğin lezzetine inanmasıdır. Merak, takdir ve beğeni inancı üçlemesi sonunda kendinizi ilk kez tadacağınız bir yemek için tezgahın başında alışveriş halinde bulursunuz. Avusturalya’nın en ünlü yemek arabası olan Harry’s Café de Wheels’e bu duygularla gitmemek ve yemeği takdir etmemek ne mümkün?

1930’lardan beri ülkenin imzası haline gelen bezelyeli etli turta yani ‘meat pie’ servis eden Harry’nin Yeri, gevrek hamurun içine mevsimlik sebzelerle harmanladığı yağsız sığır etini koyup üzerine de bezelye püresini yerleştiriuyor; isteğe göre ketçapla da servis edilebilen bu yemek şehirde geçireceğiniz bir gecenin üzerine olağanüstü lezzetli gelecektir.
Harry’s Café de Wheels, Sidney
EmpanadaEmpanada’nın sözlükteki karşılığı börek. Kat kat kabarmış, sıcak böreklerin içinde acıyla mikslenmiş peynir ya da et oluyor.

Santiago’dan Buenos Aires’e Güney Amerika sokaklarının her yerinde rastlayacağınız bu yemeğin diyet yapanlara uygun olmadığı kesin; ama gezginler için enerji ve lezzet vadeden bu kalori bombalarının kötü yönleri kimin umurunda?
Güney Amerika
TakoyakiJaponya’nın bu en popüler sokak yemeği, zengin aromasından aldığı kokusuyla adını duymayanları dahi kendisine çekiyor. Kısaca aktapot gözlemesi diye özetleyebileceğimiz bu harika yemeğin içinde neler yok ki? Demirdökümden yuvarlak bir kalıp içinde pişirilen ‘takoyaki’ler, yeşil soğan, salamura zencefil, yağ ve un ile ahtapotun bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.

Üzerine biraz mayanoz de konularak servis yapılan bu yemeği, yolu Japonya’ya düşenler tatmadan dönmemeli.
Osaka, Japonya
PhoPho’yu kısaca sığır eti ya da tavukla servis edilen bir tür erişte çorbası diye özetlemek mümkün. Bu aromatik çorba, ülkenin her yerinde kahvaltıdan akşam yemeğine günün her öğününde tüketilen bir yemek. Yapımında pirinç eriştesi ve çoğu zaman sebzeler ve et ya da tavuktan elde edilmiş rayihalı et suyu kullanılıyor. Bazı yerlerde çorbanın içine ince kıyılmış etkler ya da minik köfteler de konulabiliyor. Genellikle köşebaşlarında satılan ‘pho’yu küçük taburelere oturarak tüketmek de gelenekselleşmiş bir görüntü.

Burada çorbanızı soya filizi, otlar, misket limonu ve acı kırmızı biber ile tatlandırabilirsiniz.
Saygon, Vietnam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder